Sernik z mascarpone na kruchym spodzie

Wracam do pieczenia serników. Muszę przyznać , że kiedyś wychodziły mi obłędne. Puszyste, wypieczone, wysokie i nigdy nie opadały. Jak tylko przeprowadziłam się do nowej kuchni zaliczałam klapę za klapą. Aż wreszcie przestałam je piec:) Wczoraj wypróbowałam nowy przepis z dodatkiem mascarpone. Musze przyznać , że nie wyrósł jakoś olbrzymie. Jest to sernik wilgotny, co nie oznacza, że ciężki. Jest prze-py-szny! Na górze miał być mus owocowy, ale nie zdążyłam zrobić, sernik tak szybko zniknął. Przepis bardzo prosty, nawet dla początkujących w kuchni. Gorąco polecam 🙂sernik1

SKŁADNIKI:

ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

masa serowa

  • 700 g mielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

Do misy przesiać mąkę, dodać jajka, zimne masło, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem . Podpiec w 180 stopniach 10-15 minut, aby nabrało rumianego koloru. Do swojej masy użyłam sera zmielonego w wiaderku. Przełożyć do misy, dodać cukier, wanilię, mascarpone. Mieszając dodawać po jednym jajku. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Pieczemy 60 minut w 170 stopniach, po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

sernik2

Advertisements

4 thoughts on “Sernik z mascarpone na kruchym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s