Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem

Sezon na rozgrzewające dania w pełni. Skończy się pewnie w kwietniu – jeśli będziemy mieć szczęście. Takie uroki mieszkania w UK 🙂 Dziś proponuję zupę szpinakową z pulpetami drobiowymi i boczkiem. Dodany serek topiony czyni zupę gęstszą i kremową. Oczywiście dla fanów dań niemięsnych proponuję zamianę pulpetów na np, tofu. Zupa jest przepyszna, pożywna i sycąca. Gorąco polecam. szpinakowa

SKŁADNIKI:

zupa

  • bulion warzywny 2 l
  • szpinak świeży 500 g
  • ziemniaki 4 duże
  • serek topiony 100 g
  • sól pieprz czosnek i majeranek do smaku

pulpety

  • mięso mielone drobiowe 250 g
  • bułka 1 szt
  • sól pieprz
  • jajko 1 szt

dodatkowo

  • boczek
  • śmietana- opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania zupy użyłam domowego bulionu warzywnego. Z bulionu wyciągnąć warzywa i podgrzać. W tym czasie wmieszać mięso mielone drobiowe, jajko, sól, pieprz, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Uformować małe pulpety, wielkości rafaello. Wkładać na gotujący się bulion, ugotować i wyciągnąć je na bok. W tym czasie do bulionu dodać podgotowane , pokrojone w kostkę ziemniaki. Podgotować ok 5 minut i zblendować. Dodać serek topiony i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać oczyszczony szpinak i pulpety. Doprawić do smaku solą, pieprze, czosnkiem oraz odrobiną majeranku. Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut. W tym czasie pokroić boczek i podsmażyć. Zupę przelewać do talerzy, z wierzchu posypać boczkiem. Smacznego 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Zupa szpinakowa z pulpetami i boczkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s