Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami

Kolejne wydanie pierożków drożdżowych, były już z czereśniami a dziś zapraszam na pierożki z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i wyjdzie nawet laikom kuchennym. Pierożki są puszyste i delikatne. Oczywiście owoce można dowolnie zmieniać. Gorąco polecam 🙂drożdzowe z jablkiem

SKŁADNIKI:

  • 150 g twarogu
  • 1/4 szkl lekko ciepłegomleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki
  • 5 dag drożdży
  • jabłka 2-3 szt
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przekładamy ser, dodajemy mleko, olej, cukier, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mieszanki dodajemy drożdże oraz przesianą mąkę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przekładamy do czystej miski do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. -ja miskę smaruję olejem aby ładnie się później odkleiło.

Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na cienki placek. Wykrawamy szklanką koła.
Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w półksiężyce.
Na środek każdego koła układamy jabłka i zlepiamy jak pierogi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 160 stopniach. Powinny był rumiane.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Advertisements

2 thoughts on “Pierożki drożdżowe z serem i jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s