Zawijane ciasto drożdżowe z dynią i morelami

Dynia, dynia, wszędzie dynia. Jak wszędzie to i u mnie. Dziś kolejny deser z jej dodatkiem. Kilka dni temu piekłam sernik, teraz prezentuję przepyszną drożdżówkę . Podana w wersji niestandardowej. Zwijana jak ślimaki, do odrywania na dwa kęsy. Jest puszysta i pełna zaskakującego nadzienia. Przygotowałam kolejną z bananem zamiast moreli, niebo w gębie. Oczywiście przepis baaardzo prosty, dla kucharzy na wszystkich „levelach”. Gorąco polecam:)rolada drożdzowa

SKŁADNIKI:

ciasto

  • Z podanych składników wyszły 2 blaszki
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży

mus

  • 1 szt dynia piżmowa
  • ok 10 szt moreli
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Rozczyn: do miski przełożyć drożdże, cukier, łyżkę mąki oraz ok 50 ml mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać ze sobą( u mnie mikser). Ciasto nie będzie bardzo elastyczne, może być odrobinę klejące. Czystą miskę wysmarować olejem, przełożyć ciasto. Przykryć i odstawić do momentu aż podwoi objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Dynię obrać , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę niesłonego masła. Dodać dynię, cukier i podsmażać. Po ok 5 minutach dodać morele. Podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Ostudzić i zblendować.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę/blat i podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować lub rozciągnąć palcami( ja tak robię :)). Nałożyć mus dyniowy zawinąć dłuższą częścią i kroić w wałeczki grubości ok 5 cm. Układać zawinięte ciasto na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blaszce. Pomiędzy zostawiać ok 1 cm odstępy, ciasto jeszcze wyrośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

Reklamy

2 thoughts on “Zawijane ciasto drożdżowe z dynią i morelami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s