Śmietankowe łódeczki z jabłkiem

Ostatnio sporo drożdżówek na blogu, jak już zaczęły mi wychodzić to piekę je na potęgę 🙂 Tym razem przedstawiam z dodatkiem sera śmietankowego i jabłka. Oczywiście owoce można zmieniać według upodobań 🙂 Ciasteczka pasują idealnie do porannej kawki. W smaku są delikatne i puszyste, przed podaniem proponuję posypać cukrem pudrem lub cynamonem. Gorąco polecam. 

lodeczki

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml letniego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 g sera białego śmietankowego
  • jabłka

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować rozczyn: do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie do misy robota kuchennego przesiać mąkę, dodać ser biały śmietankowy, jajka, olej, pozostały cukier, szczyptę solo oraz łyżeczkę soku z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, może być troszkę klejące. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem. Tak aby ciasto podwoiło swoją objętość, ok 1-2 godzin.
Partiami odrywać ciasto i rozwałkować na placek grubości ok 0.5 cm. Wycinać kółka- u mnie foremką, ale można szklanką. Na środek układać kawałek jabłka i zlepiać na środku. Wstawiać do nagrzanego piekarnika na 140 stopni na 15-20 minut. Trzeba podglądać jak się pieką, żeby się nie przypiekły zbytnio, bo będą suche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s