Banoffee pie, tarta z karmelem bananami i kremem

Banoffee pie, jedno z moich ulubionych ciast. Jest szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia i nie trzeba dużo zmywać ( a zmywać nie lubię bardzo 😛 ). Warstwę karmelową idealnie zbalansowała gorzka czekolada. Ubita kremówka jest puszysta i delikatna. Ostrzegam jednak, to ciasto uzależnia 🙂 Gorąco polecam.

banoffie

SKŁADNIKI:

  • ciastka czekoladowe degistive 200 g
  • czekolada gorzka 150 g
  • masło 80 g
  • banany 4 szt
  • karmel w puszce 375 g
  • śmietana do deserów 200 ml

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka degistive czekoladowe zmielić w malakserze lub zblendować. W garnku rozpuścić masło. Dodać do ciastek , wymieszać. Wyłożyć foremkę u mnie 20 cm, wstawić do lodówki. W tym czasie czekoladę połamać i przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wymieszać z karmelem. Banany pokroić, ułożyć na schłodzonym spodzie. Przelać przygotowaną masę czekoladowo-karmelową. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ułożyć na wierzchu. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego 🙂

15 thoughts on “Banoffee pie, tarta z karmelem bananami i kremem

Dodaj odpowiedź do Kaśka Anuluj pisanie odpowiedzi