Przepis znalazłam na blogu Takie tam pichcenie, to nie jest pierwszy przepis , który tam podpatrzyłam 🙂 Choć sama fanką deserów nie jestem i zawsze powtarzam , że ze słodyczy najbardziej lubię schabowego, te ciasto „oczarowało” mnie od pierwszego wejrzenia 🙂 Nie jest bardzo słodkie, galaretka jabłkowo miętowa mocno orzeźwiająca. Ciasto idealne na lato. Ciasto wbrew pozorom jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu ( pomijając czas tężenia galaretki ). Gorąco polecam, zniknie w mgnieniu oka.
biszkopt
- 4 jajka (L)
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
krem
- 500 ml mleka
- budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 25 dag masła ( temperatura pokojowa)
- 5 -6 łyżek cukru pudru
nasączenie
- 120 ml wody
- łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki cukru
wierzch
- około 50 dag truskawek
- 2 galaretki jabłko-mięta
- 750 ml wrzątku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli – u mnie mikser. Następnie zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać cukier, proszek do pieczenia oraz mąki, w oryginale jest aby tą część mieszać już delikatnie łyżka, natomiast ja z wygody wszystko mieszam mikserem 🙂
Ciasto przelać o wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (35×24). Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie ostudzić. W tym czasie przygotować galaretki i studzić. Następnie przygotować krem. W szklance mleka wymieszać budyń oraz mąkę, resztę mleka zagotować, zmniejszyć ogień dodać pozostałe, ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać partiami do wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułożyć truskawki , zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego:)
Bardzo mi się podoba. Ja akurat z tych słodyczowych, więc na pewno wypróbuję!
Świetne ciacho 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, idealne ciacho na gorące lato 🙂
Mmm, wygląda smakowicie 🙂
Piękna fotka, aż mi się zachciało znowu 🙂
Na jaką blaszkę jest to ciasto proszę o wymiary?
Dziękuję
ja robiłam 24×30 🙂 Pozdrawiam