Placki z kurczakiem i cukinią

Zupełnie zapomniałam jakie są smaczne. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu z paskami kabaczka lub cukinii, łyżka majonezu nadaje im kremowy smak. Idealna imprezowa przekąska, lub obiad czy lunch do pracy. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Świetnym dodatkiem będzie sos czosnkowy.  Gorąco polecam. plackiSKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka 1 szt
  • kabaczek 1/2 szt
  • majonez 1 łyżka czubata
  • jajka 2 szt
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól pieprz 1/2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Kabaczek- ale można użyć cukinie, umyć osuszyć i pokroić w bardzo drobne paski, u mnie obieraczka do warzyw z ostrzem julienne. Kabaczka nie obieram ze skórki. Składniki przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, majonez, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę papryki mielonej słodkiej. Całość dokładnie wymieszać. Niewielkie porcje nakładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Pierś z kurczaka szybko się usmaży, więc nie ma obawy że będzie placek surowy w środku. Można podać posypane świeżą pietruszką. Smacznego:)

2 thoughts on “Placki z kurczakiem i cukinią

Dodaj komentarz