Domowa szynka z liściem

Wracam do gotowania pełną parą. W kolejce czeka mnóstwo przepisów, tylko troszkę czasu brak na ich dodanie. Dziś propozycja przepysznej domowej wędliny, bez spulchniaczy, ulepszaczy i polepszaczy. Jest rewelacyjna w smaku, lekko ostra. Z wierzchu podczas pieczenia utworzyła się chrzanowa skorupka. Upiekłam ją wieczorem i trzymałam domowników z dala od kuchni do samego rana. Niestety musieli poczekać, aż zrobię zdjęcie. Ale jak się już dorwali, niewiele z niej zostało 🙂 Przepyszna ze świeżą bułeczką. Polecam.

szynka1

SKŁADNIKI:

  • Szynka ok 700-900 g
  • liść laurowy ok 8 szt
  • ziele angielskie ok 8 szt
  • pieprz czarny ziarna ok 10 szt
  • chrzan tarty 1 łyżeczka
  • ketchup 2 łyżki
  • olej 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować marynatę: Musztardę wymieszać z łyżeczką chrzanu, olejem oraz z ketchupem. dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Szynkę przełożyć do miski, nasmarować dokładnie marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 12 godzin. U mnie zawsze 24 godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką- u mnie garnek żeliwny. Ważne aby szynkę obłożyć liśćmi i zielem angielskim z marynaty. Zakrytą wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut temp 18 stopni. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec 20-25 minut, skórka powinna być przyrumieniona. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂

szynka

4 thoughts on “Domowa szynka z liściem

Dodaj komentarz