Chłodnik z ogórka i rzodkiewki

To smaki mojego dzieciństwa. Nie powiem , że była to moja ulubiona zupa. Takie smaki docenia się po latach. Pamiętam jak Babcia przygotowywała tego rodzaju zupy. Więc kojarzą mi się one tylko z czymś dobrym. Chłodnik to idealna alternatywa dla ciepłej zupy w upalne dni. Sprawdza się jako dodatek do grilla. Przynajmniej odrobina czegoś dietetycznego i lekkostrawnego w dodatku do kiełbaski czy karkówki 🙂  Polecam.

chlodnik

SKŁADNIKI:
  • ogórek zielony 1/2 szt
  • rzodkiewki 10 szt
  • koperek 1/2 pęczka
  • szczypiorek cienki 1/2 pęczka
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 1/2 szt
  • jogurt grecki 750 ml
  • kefir 250 ml
  • sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
 Z podanych składników przygotujemy 2 porcje chłodnika. Ogórka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko i pozostawić aż puści soki następnie dobrze odcisnąć. Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i zetrzeć tak jak ogórka. W większej misce wymieszać jogurt grecki i kefir( można użyć maślanki), przełożyć ogórka , rzodkiewkę i wymieszać. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać sok z połowy cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 30 minut. Chłodnik rozlewać do miseczek, ozdabiać startą rzodkiewką i bazylią. Podawać dobrze schłodzone. Smacznego:)

 chlodnik1

8 thoughts on “Chłodnik z ogórka i rzodkiewki

Dodaj odpowiedź do potravelblog Anuluj pisanie odpowiedzi