To smaki mojego dzieciństwa. Nie powiem , że była to moja ulubiona zupa. Takie smaki docenia się po latach. Pamiętam jak Babcia przygotowywała tego rodzaju zupy. Więc kojarzą mi się one tylko z czymś dobrym. Chłodnik to idealna alternatywa dla ciepłej zupy w upalne dni. Sprawdza się jako dodatek do grilla. Przynajmniej odrobina czegoś dietetycznego i lekkostrawnego w dodatku do kiełbaski czy karkówki 🙂 Polecam.
SKŁADNIKI:
- ogórek zielony 1/2 szt
- rzodkiewki 10 szt
- koperek 1/2 pęczka
- szczypiorek cienki 1/2 pęczka
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1/2 szt
- jogurt grecki 750 ml
- kefir 250 ml
- sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników przygotujemy 2 porcje chłodnika. Ogórka umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć na sitko i pozostawić aż puści soki następnie dobrze odcisnąć. Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i zetrzeć tak jak ogórka. W większej misce wymieszać jogurt grecki i kefir( można użyć maślanki), przełożyć ogórka , rzodkiewkę i wymieszać. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać sok z połowy cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok 30 minut. Chłodnik rozlewać do miseczek, ozdabiać startą rzodkiewką i bazylią. Podawać dobrze schłodzone. Smacznego:)
W takie dni chłodniki sprawdzają się idealnie 🙂
Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha 🙂
Myślę, że smakuje nawet w chłodne dni 🙂
wczoraj skorzystałam z przepisu 🙂 chłodnik wyszedł rewelacyjnie!
cieszę się bardzo 🙂
Skorzystałam z przepisu parę dni temu, kiedy słońce jeszcze dokazywało. Chłodnik wyszedł pyszny i bardzo szybko się go przygotowuje. Dziękuję za przepis 🙂
Takiego przepisu wlasnie szukalam.
czy mamy ogórki w innych kolorach niż zielony ?